Mevzuatlar

KAMULAŞTIRMA

KAMULAŞTIRMA

Anayasa Madde 46: ‘’Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.

Kamulaştırma bedeli ile kesin hükme bağlanan artırım bedeli nakden ve peşin olarak ödenir. Ancak, tarım reformunun uygulanması, büyük enerji ve sulama projeleri ile iskân projelerinin gerçekleştirilmesi, yeni ormanların yetiştirilmesi, kıyıların korunması ve turizm amacıyla kamulaştırılan toprakların bedellerinin ödenme şekli kanunla gösterilir. Kanunun taksitle ödemeyi öngörebileceği bu hallerde, taksitlendirme süresi beş yılı aşamaz; bu takdirde taksitler eşit olarak ödenir.

Kamulaştırılan topraktan, o toprağı doğrudan doğruya işleten küçük çiftçiye ait olanlarının bedeli, her halde peşin ödenir.’’

Araziden Arsaya Dönüşüm 

Arazi: Yerleşim alanları ve yapılmamış yollar dışında kalan toprak parçalarına denir. Yörede yapılmış nazım imar planları çevresinde yörenin koşulları göz önüne alınarak hazırlanan 25.000’lik planlara göre 5000’lik ve 1000’lik planların hazırlanması yörede halkla yapılan birebir görüşmede istatistikler yapılır ve burada yaşayan insanların yapısı ortaya çıkarılır. Bunlar kültür düzeyleri, insanların yapısı, maddi durumları, aile yapısı ile bir bütün olarak ele alınır. Arazilerin bir kısmı veya bütünü paftalar ve haritalar üzerindeki, eldeki bilgilere göre imar planları ortaya çıkar. Bunların nüfus yoğunluğu ileriyle dönük yapılaşma örnekleri ile meydana gelir. Plan içeriğinde konuta, sanayiye ve turizme açılacaksa, hazırlanan imar planlarında özel şartlar konulacağı gibi imar yasasının yükümlülükleri yerine getirilir.

Bunlar:

1 – Yoldan çekme mesafesi

2 – Komşudan çekme mesafesi

3 – Arkadan çekme mesafesi

4 – Kat adedi (yükseklik)

5 – Ayrık nizam (a)

6 – Bitişik nizam (b)

7 – Blok nizam (bl)

8 – Okul yeri

9 – Spor alanı

10 – Yeşil alanlar

11 – Park

12 – Yol ve yollar

13 -  Sanayi

14 – K. Sanayi

15 – Sit alanlarıdır.