Mevzuatlar

TÜRKİYE’DE YABANCILARIN TAŞINMAZ EDİNEBİLME ŞARTLARI

TÜRKİYE’DE YABANCILARIN TAŞINMAZ EDİNEBİLME ŞARTLARI

Yabancı gerçek kişiler: Birçok ülke gibi Türkiye’de de yabancı ülke vatandaşlarının taşınmaz iktisabını sosyal, ekonomik, güvenlik gibi çeşitli nedenlerle bazı şartlara tabi tutulmuştur. Yabancı bir kişininTürkiye’de taşınmaz edinebilmesi için, öncelikle iki şartı yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlar;

Mütekabiliyet (Karşılık): Bundan maksat, yabancının tabiiyetinde olduğu ülkenin, Türk vatandaşlarına da aynı hakkı tanımış olmasıdır. Örnek vermek gerekirse; Almanya, Türk vatandaşlarına Almanya’da taşınmaz edinme hakkı tanıyorsa Türk devleti de Alman vatandaşlarına aynı hakkı tanıyacaktır.

Mütekabiliyet ilkesi gereğinde, Almanya Federal Cumhuriyeti (Birleşik Almanya), A.B.D., Arjantin, Avustralya, Avusturya, Barbados, Belçika, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Elsalvador, Fransa, Gabon, Guatemala, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Lüksembourg, Malavi, Mısır Arap Cumhuriyeti, Norveç, Orta Afrika Cumhuriyeti, Panama, Somali, Şili, Tanzanya, Venezüella ve Yunanistan vatandaşlarının Türkiye’de (kanuni sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla) taşınmaz iktisap ve tasarrufu serbest bırakılmıştır. Bunun yanında mülteciler ile vatansızlar (haymatloslar), mütekabiliyet hakkı aranmaksızın Türkiye’de taşınmaz edinebilmektedir.

Kanuni Sınırlamalar: Bazı yasalarla, yabancıların Türkiye’de gayrimenkul tasarruflarına sınırlamalar getirilmiştir. Bu yasaların en önemlileri, Köy Kanunu ile Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’dur.

  1. Köy Kanunu: 442 sayılı Köy Kanunu gereğince, yabancıların köylerde gayrimenkul edinmeleri yasaktır. Yabancı uyruklular, sadece belediye sınırları içerisinde taşınamaz edinebilirler. Belediye sınırları dışında, belediyelerin mücavir alanı veya gelişme alanlarında da yabancılar taşınmaz edinememektedir.

Bunun yanında mülteciler ile vatansızlar, mütekabiliyet şartı aramaksızın Türkiye’de taşınmaz edinebilmektedir. Köylerde yabancılara miras yoluyla taşınmaz intikal edebilmektedir. Ancak intikal eden taşınmazlar Türk uyruklu gerçek kişilerle tüzel kişilere devir ve temlik edilmemesi halinde, ilgili maliye kuruluşunca tasfiyeye tabi tutulmaktadır. 

  1. Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu: 2565 sayılı söz konusu kanunla yabancı askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinemezler.