Mevzuatlar

KADASTRO

KADASTRO

Taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleyerek hukuki durumlarını saptamak için yapılan işlemlerin tümüne denir.

Toprak vergisinin adalet ilkesine dayalı olarak saptanabilmesi için bireylere ilişkin özel toprakların genişlik ve çeşidini, durum ve değerini belirleme işlemidir.

Kadastro taşınmaz malların plan, kroki, kayıt, defter ve kütükler gibi belgelerle sınırlarını saptar. Kadastro, düzenli bir tapu sicil sistemi kurmak amacı ile yapılır. Türkiye’de kadastro işlemleri tapu ve kadastro yapılacak bölgeler ana plana uygun olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün önerisi ve ilgili bakanın onayı ile belirlenir. Kadastrosuna başlanacak bölgeler en az bir ay önceden resmi gazetede, radyoda ya da televizyonda, varsa yerel gazetede duyurulur.

Kadastro bölgesindeki her köy, belediye sınırları içindeki her mahalle kadastro çalışma alanıdır. Kadastro işlemi yapacak ekip, en az iki kadastro teknisyeni ile mahalle ya da köy muhtarı olmak üzere üç bilirkişiden oluşur. Kadastro teknisyenleri, hazır bulunan mal sahipleri önünde, varsa harita, tapu ve vergi kayıtları gibi belgeleri bilirkişi ve muhtarın bilgisinden de yararlanarak inceler ve her taşınmaz mal için kadastro tutanağı düzenler. Kadastro tutanağında taşınmaz mallar sınırlandırılır ve hak sahipleri belirlenir. Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra yapılan tutanakta yer alan tespitlere itiraz edilebilir. İtirazlar kadastro komisyonunda incelenir, çözümlenemeyen konularda kadastro mahkemeleri görevlidir. Kadastro müdürü tutanaklara dayanarak askı cetvelleri düzenler. Bunları otuz gün süre ile ilan ettirir. İtirazı olanlar ilan süresi içinde kadastro mahkemesinde dava açabilirler. Otuz gün içerisinde itiraz edilmeyen kadastro tutanaklarında yer alan sınırlandırma ve tespitler kesinleşir. Kadastro müdürünün onayladığı kesinleşmiş tutanaklarla kadastro mahkemesinin kesinleşmiş kararları en geç üç ay içinde tapu kütüklerine kaydedilir. Kadastronun tamamlanmasına dayanılarak kadastro ve tapu işlem müdürlüklerinde işlem yapılamaz.

Kadastro mahkemeleri, kadastrosu yapılan yerlerdeki taşınmaz malların durumları ile ilgili hukuki uyuşmazlıkları çözümleyen mahkemelerdir. 

Kadastro müdürlükleri veya şeflikleri, kadastro geçmiş yerlerde imar planı içinde veya imar planları dışında kalan gayrimenkullerin özel olarak sınır tespitlerini yapar.

Birden fazla taşınmazı olan kişiler için birbirlerine sınırları var ise tevhit (birleştirme), imar alanlarında ifraz (ayırma) işlemlerini yapmaya ve plan örneği (koordineli çap) Röperli kroki gibi belgeleri vermeye yardımcı olurlar.