Mevzuatlar

EMLAK VERGİSİ BEYANNAMELERİ

EMLAK VERGİSİ BEYANNAMELERİ

Emlak beyanları, taşınmazın bulunduğu ilgili belediyenin Emlak Servisine verilir. Emlak vergisi; taşınmaz mal varlıklarından alınan vergidir. Bu vergi her yıl belediyeler tarafından düzenli olarak tahsil edilir. Emlak vergisi tek seferde ödenebileceği gibi iki ayrı taksit halinde de ödenebilir. Emlak vergileri 3’e ayrılır;

A-) BİNA: İkamet edilen müstakil evler, villalar, apartmanlar, apartman daireleri ve işyerleri olarak, fabrikalar, dükkânlar, hanlar, otel, motel vs.

B-) ARSA: İmar planı ile değişikliğe uğramış, gerekli parçalara ayrılmış, üzerine yapı yapılabilen alanlardır. Bunların her biri için ayrı ayrı sütun doldurma kaydı getirilmiştir. İmar ve ifraz planlarında olabilecek değişiklik beyanı verilir.

C-) ARAZİ: İmar planları dışındaki alanlardır.

Araziler kendi aralarında üçe ayrılır;

A-) Kıraç B-) Taban C-) Sulak

Beyan dönemlerinde komisyon tarafından arazilerin özelliklerine göre bulundukları mıntıkaya ve mevkiye göre metrekare beyan değerleri tespit edilir. Bu değerlere göre beyan hesaplamaları yapılır. Tarım arazileri bulundukları bölge ve mevkiye göre kısıtlamaya tabi olabilirler, bu tür yerler vergiden muaf yerlerdir. 

Köylerde bulunan bina, arsa ve araziler köy beyan defterine kaydedilir. Bölge ve mevkiisine göre vergiden muaftırlar.

Müstakil binalarda kaç tane bina ve kat varsa her biri beyannamenin sütunlarına ayrı ayrı yazılmalıdır, tek bina halinde yazmak hatalıdır.

Emlak Beyannamesi İçin Gerekli Olan Evrak ve Bilgiler

  • Tapu veya tapular

  • Nüfus bilgileri

  • Arsa ve arazinin m2 birim değerleri

  • İnşaatın birim m2 maliyeti (ilgili belediyeden öğrenilir)

  • Binanın dıştan dışa yüzölçümü

  • Bina arsa alanı ve dairenin arsa payındaki metrekaresi

  • İnşaatın türü

  • Sınıfı (lüks, 1. 2. 3. Sınıf gibi)

  • Binanın yaşı

  • Kalorifer ya da asansör olup olmadığı hisseli ya da tam oluşu

Gerekli bilgiler ve evraklar tamamlandıktan sonra emlak beyanı doldurulur. Yeni alınan bir taşınmazda tapunun bir fotokopisinin de eklenmesi gerekmektedir. Daha önce ilgili belediye sınırları içerisinde taşınmazımız var ise bundan dolayı bize verilen sicil numarası yeni verilecek beyanın ilgili kısmına yazılmalıdır. Daha önce aynı sınırlar içerisinde başka bir taşınmazımız yok ise bize bundan dolayı da yeni bir sicil numarası verilir. Verilen beyannameden mutlaka bir adet önlü arkalı fotokopi almamız gerekir. İlgili tahakkuk fişine göre vergiler ödenir.

Emlak beyanlarında arsa, arazi ve binalar aynı beyana yazılamaz. Nitelik ve cinslerine göre beyanlar ayrıdır. Bu durumu ilgili beyanlara yazmak zorunludur. Emlak beyanlarımızı bulunduğumuz mali yılın içerisinde son üç ayına isabet eden zaman diliminde vermek gerekir, aksi halde cezalı duruma düşmekle karşı karşıya kalınır.

Köylerden aldığımız taşınmazları muhtar vasıtası ile köy beyan defterine kaydettirmek gerekir. Ekilen biçilen taşınmazlar, emlak vergisinden muaf tutulur. (Bu durum sadece mücavir saha dışında, imarsız alanda kalan köyler için geçerlidir.)

MİRAS YOLUYLA EDİNİMLERDE

Emlak beyanı doldurduktan sonra iki adet fotokopi çekilmesi gerekir. Bir tanesi kendimizde kalmak suretiyle diğeri belediyeden aslı gibidir diye tasdik ettirilmelidir.

Bu beyanı verirken gerekli olan evraklar:

  • Tapu fotokopileri

  • Veraset ilamı

  • Varislerin isim listesi

Bu evraklar Emlak beyanına eklenmek sureti ile ilgili belediyeye verilirken beyanın ön yüzüne ‘’… varisleri’’ şeklinde beyanda bulunmak gerekir. Bunun yanı sıra, varislerden bir kişiyi vergi mükellefi olarak belirtmek gerekir. Bu işlem İŞTİRAK HALİNDE verilen beyan işlemidir.

MİRAS YOLUYLA EDİNMELERDE İNTİKAL İŞLEMİ

Varisler İŞTİRAK HALİNDE, emlak beyanlarını verdikten sonra intikal işlemine geçebilirler. Yani taşınmaz MÜŞTEREK MÜLKİYET’e dönüştürülebilir. Varislerin her birinin isimleri ve hisseleri tapu kütüğüne yazılır. Bu işleme İNTİKAL İŞLEMİ denir. Bu tür işlemlerden sonra her hissedar bir sicil numarası alır ve emlak vergilerini buna göre öder.

ZİLYETLİ YERLERDE BEYAN DURUMU

Bu tür yerlerde genellikle beyanlar köy beyan defterine tabidir ve kadastro işlemi yapılmamıştır. Ancak belediyeye bağlı yerlerde emlak beyanı verme zorunluluğu vardır. Köy beyan defterine kayıtlı gayrimenkullerin tapuya tescil anında belediyeye 5 yıl geriye dönük emlak vergilerini yatırma zorunluluğu vardır. Zilyetlikten doğan haktan dolayı kadastro veya tescil yapılma anında emlak vergilerinin ödenmiş veya ödenmemiş olması işlemin tamamlanmasında rol oynar.

VERASET İLAMI

Veraset belgeleri, ölen bir kimsenin mirasçılarını gösteren noterler tarafından veya mahkemeler tarafından verilen belgelerdir. 

Bu işlem bir avukat kanalı ile veya varislerden bir tanesinin müracaat etmesi ile olur ve veraset ilamı düzenlenir. Bundan sonra belediyeden taşınamazın rayiç bedelinin yazılı olduğu onaylı evrak alınarak, taşınmazın bağlı bulunduğu veraset ve harçlar vergi dairesine götürülür. Gereken harçlar yatırıldıktan sonra intikal işlemi gerçekleştirilir. Bunun için;

a- Belediyeden alınan taşınmazın rayiç bedelini gösterir belge

b- Veraset ilamı

c- Varislerin adı, soyadı ve imzası listesi ile müracaat edilir

İlgili emlak veya beyanlarında ikişer adet arkalı önlü fotokopi çektirilmesi gerekir. Birer suretini belediyeden aslı gibidir diye onaylatılması gerekir. İkinci fotokopi ise bizde suret olarak kalacaktır. Bu işlemlerin neticesinde ilgili memur bize tahakkuk fişi verir ve ödenecek vergi varsa ödenir. Bu işlemlerden sonra sıra veraset beyanını vermeye gelir. Veraset beyanı, murisin vefat ettiği tarihten itibaren dört ay içerisinde ilgili veraset vergi dairesine verilmelidir. Verilmez ise cezalı duruma düşülür.

Veraset beyanı verilirken gerekli belgeler:

a- Tapu veya tapular

b- Vefat edenin banka veya bankalarda parası var ise bunların dökümü, hisse senedi, tahlil, telefon, araba gibi vs. menkul malları varsa bunların dökümü ve birer fotokopileri (vergi dairesinin istediğine göre borçlar var ise bunların belgeleri ile birlikte yazılmaları gerekir.)

c- Veraset ilamı

d- Tastikli emlak beyannameleri

e- Ölüm belgesi

Bu belgeler, doldurulmuş olan veraset beyannamesine eklenerek veraset vergi dairesine verilir. Burada doldurulan veraset beyannamesinden ikişer fotokopi çektirip birini veraset vergi dairesine vermeli diğerini bizde kalmak üzere almalıyız.

Bu işlemler bittikten sonra verilmiş olunan veraset beyanı komisyona girer. Komisyon, beyanı değerlendirmeye alır. Beyan edildiği değerlerden farklı değerler çıkarsa değerlerinin üzerine eklenir, bundan sonra varisler adına vergi çıkmış ise her kişi adına ayrı ayrı tahakkuk fişi çıkarılır. Bu fişlere göre vergileri varis veya varisler 5 yılda 10 eşit taksitte öderler. Bunların ödeme zamanı mali yıl içinde mart ve kasım aylarıdır. Beyan ettiğimiz gayrimenkullerden birinin satımı söz konusu olursa satılacak olan gayrimenkulün vergisinin tamamının ödenmiş olması gerekir. Ancak bu şartla satış yazısı alınır. Bu durumda ELBİRLİĞİ HALİNDE MÜLKİYET’e sahip olurlar (yani toplu halde). Bundan sonra varisler isterlerse, ilgili tapu sicil müdürlüklerine müracaat ederek intikal işlemini yaptırıp kalan mirası MÜŞTEREK MÜLKİYET’e dönüştürülürler, yani hisselendirirler. Bu işlemi yaparken tüm varislerin tapu’da hazır bulunmaları veya bir kişiyi vekil tayin etmeleri gerekir.

Ölenin borçları, bıraktığı mallardan daha fazla ise varisleri isterlerse REDDİ MİRAS yapabilirler.