Mevzuatlar

AKİTSİZ İŞLEMLER

AKİTSİZ İŞLEMLER

İFRAZ (AYIRMA) İŞLEMİ:

İfraz tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsellere ayrılmasıdır. Taşınmazların ifrazı, değer artırımı düşüncesi, ayrılan parçaların daha kolay satımı, daha çok da imar planlarının uygulanması nedeni ile yapılır. İfraz işlemi aşağıdaki safhalardan oluşmaktadır.

  1. Serbest mühendislerce düzenlenmiş krokili beyannamenin kadastro müdürlüğüne ibrazı,
  2. Kadastro müdürlüğünce krokili beyannamenin uygunluğunun kontrolü ve onanması,
  3. İşlemin belediye encümeni veya il idare kurallarınca tasdiki,
  4. Kadastro müdürlüğünce evrakın tapu sicil müdürlüğüne sevki,
  5. Tapu sicil müdürlüğünce tapu harçlarının tahsili ve tescili.

İfrazın mahkeme kararı ile yapılması : Taşınmazları ifrazı mahkeme kararı ile de yapılmaktadır. Genelde bu şekil ifrazlar ortaklığın giderilmesi davalarında görülmektedir. İşlem için kesinleşmiş mahkeme kararının ve mahkemece tasdikli ifraz krokisinin ibrazı gerekir.
İmar mevzuatı açısından ifraz işlemi : İmar düzeni gereği yapılan ifraz ve tevhitlerle, parselasyon planlarının tescili uygulamada geniş bir yer tutmaktadır.

  1. Belediye ve mücavir alanlar içerisinde ve dışında imar planı olan yerlerde ifrazı : İmar planına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi genel hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan taşınmazların, bu kısımlarının ifrazına izin verilmemektedir.

         İmar parselasyon planı tamamlanmış olan yerlerde yapılacak ifrazların bu plana uygun gerekir. İmar planında parsel cepheleri tayin edilmeyen yerlerde yapılacak ifrazların, asgari cephe genişlik ve büyüklükleri yönetmenliklerce belirlenen esaslara göre yapılmaktadır.

  1. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışındaki, yerleşme alanı dışında kalan (iskân dışı) alanlarda ifraz: İmar planı ve yerleşik alan sınırları dışında kalan alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel 5000 metrekareden küçük olamaz.

NOT: Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan veya var olan bir yola yapılan ifrazlardan sonra en az 25 metre cephesi bulunmalıdır.

  1. İmar parselasyon planlarının tescili :
    İmar planlarına göre parselasyon planları yapılıp, belediye ve mücavir alan içerisinde belediye, dışında ise il idare kurulunca onaylanarak kesinleşmesinden sonra tapu sicil müdürlüğüne gönderildiğinde, malikin veya üzerindeki hak sahiplerinin rızası aranılmaksızın müdürlükçe resen kütüğü tescil edilmektedir. Taşınmazların tedbir veya hacizli olması yapılacak tescile engel değildir.

İşlemin mali yönü: İfraz işleminin teknik yönü serbest harita mühendisliklerince yapılır. Kadastro müdürlüğünce kontrolü yapıldığından, kontrol hizmeti için tarifede belirtilen miktarda ücret tahsil edilmektedir. Ayrıca döner sermaye bedeli tahsil edilecektir.

Tapu harcı: İfraz edilecek taşınmazları emlak vergisi beyan değerinden az olmamak üzere ilgisince bildirilen değer üzerinden % 0.6 tapu harcı tahsil edilir.

TEVHİD (BİRLEŞTİRME) İŞLEMİ:

Tevhid, tapu kütüğünde kayıtlı biden fazla taşınmazın birleştirilerek bir parsel haline getirilmesidir. İmar planı uygulaması, taşınmazın değerinin arttırılması, inşaat yapımına uygun hale getirme, tarımsal amaçlar gibi çeşitli nedenlere dayalı olarak yapılmaktadır.

Aynı veya farklı kişilere ait taşınmazların tevhidi mümkündür. Tevhid edilen taşınmazların, birleşebilir yani birbirine bitişik olması gerekir. Bitişecek taşınmazlar üzerine tasarrufu kısıtlayıcı hakların bulunması halinde (ipotek, irtifak hakkı, haciz vb.) hak sahiplerinin işleme rıza göstermeleri gerekir.

Tevhid için aşağıdaki yollar izlenir;

  1. İşlem için kadastro müdürlüğüne müracaat
  2. Müdürlükçe birleşik tasarımının hazırlanması
  3. Belediye encümeni veya il idare kurulunca değişiklik tasarımının uygulanması
  4. Kadastro müdürlüğünce tapu harçlarının tahsili ve tapu kütüğü tescil
  5. Tapu sicil müdürlüğünce tapu harçlarının tahsili ve tapu kütüğüne tescil.

İşlemin mali yönü: Tevhid edilecek taşınmazları her birisi için, emlak vergisi değerlerinden az olmamak üzere bildirilen değerleri üzerinde %0,6 tapu harcı tahsil edilir. Ayrıca kadastro müdürlüklerince hizmet bedeli olarak matbu ücret tahsil edilmektedir.