Mevzuatlar

YÜRÜRLÜKTEKİ YASALAR KARŞISINDA KONUNUN İNCELENMESİ

YÜRÜRLÜKTEKİ YASALAR KARŞISINDA KONUNUN İNCELENMESİ

Buraya kadar anlatılanların doğurduğu sonuçlar itibari ile özellikle İstanbul’da birçok mülkiyet ihtilafına sebep olunduğu dolayısıyla yaratılan karışık ortamdan yarar uman bazı dolandırıcıların konuyu bilmeyen vatandaşlara büyük boyutlarda maddi zarara neden oldukları sıkça gözlenmektedir.

Daha açık ifade ile İstanbul’daki Rumlara (T.C. tebaalı) veya Yunanlılara ait taşınmaz malların hukuki durumları yeterince araştırılmadan el değiştirilmeleri sonucunda bu taşınmazları satın alanların mağduriyetlerine sebebiyet verilmektedir. Bu bakımdan Lozan Anlaşması’na göre yapılan tüm düzenlemelerden sonra hazineye devredilmemiş ve Rum asıllı Türk vatandaşları adına kayıtlı duran taşınmazların temliki tasarruflarında kayıt maliklerinin durumları dikkatle incelenmelidir. İnceleme yapılırken öncelikle tapu kayıtlarında Milli Emlakça konuşmuş idari şerhin bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir. Böyle şerh var ise muhakkak Milli Emlak’a bilgi sorulacak ve sonucunu bekleyecektir.

Muhtelit mübadele komisyonunun faaliyetinin sona erdiği 1934 yılından sonra Yunan vatandaşlarının edindiği taşınmazlarla ilgili olarak fazlaca bir sorun yoktur. Ancak 1964 yılında 6/3801 sayılı karar ile Yunanistan’da bulunan Türklere ait mülkiyet hakkını tamamen kısıtlayan Yunan hükümetinin bu uygulamasına misilleme olarak 1062 sayılı “Mukabele-i bil misil kanun” uyarınca Yunan uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye’deki gayrimenkulleri üzerinde mülkiyete ve mülkiyetten gayri aynı haklara ilişkin temliki tasarrufları doldurulmuştur.

Bu durumda 1934 – 1964 yılları arasında Yunan vatandaşlarının Türkiye’de taşınmaz mal edinmeleri mümkün iken 1964’ten sonra mümkün olmamıştır. Bu durum 1988 yılına kadar devam etmiş ve 03.02.1988 tarih 88/12592 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırılmıştır.

Sorun 1934’e kadar T.C. uyruklu Rumlar ile Yunan vatandaşlarının sahip oldukları taşınmazlarda kilitlenmektedir. Eğer bu taşınmazlar etabli vesikasına sahip kişilere ait ise bir sorun yoktur. Ancak firari ya da yitik kişilere ait iseler ve bu mallar, muhtelit mübadele komisyonu tarafından tanzim edilen devir cetvelinde yer alıyorsa, bu taşınmazlar anlaşmalar ile hazineye intikal ettiğinden kayden ilk malikleri veya mirasçıları adına kayıtlı bile olsalar yapılacak intikallerin hukuki geçerlilikleri yoktur. Bu nedenlerle özellikle Yunan tevali kişilere ait işlemlerde kayıt malikanelerinin durumları dikkatle incelenmelidir.