Mevzuatlar

VASİYET

VASİYET

Vesayet; velisi yaşı küçüklere, medeni kanunda belirtilen sebeplerin varlığı halinde, reşit olan kimselerin temsilini sağlayan, kanuni bir temsil şeklidir. Reşit olan bir kimseye vasi tayini gerektiren haller şunlardır;

  1. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı,
  2. İsraf, kötü hayat sürme, kötü idare, ayyaşlık
  3. Bir yıl veya daha çok hürriyeti bağlayıcı bir ceza ile mahkum olmak
  4. İhtiyarlık, tecrübesizlik ve sakatlığı sebebi ile işlerini bizzat görmeme

Vasi tayinde yetkili makam, kendisine vasi tayini yapılacak kişinin ikametgahının bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesidir. Vasi tayini halinde, bu durum ilgili mahkeme veya savcılıkça bildirilmesi üzerine, tapu kütüğü üzerinde gerekli tedbirler alınarak, vesayet altında alınan kişinin taşınmazını tasarruf etmesi önlenir.

Vasi tayini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde aşağıdaki belgelerin, tapu sicil müdürlüğüne ibrazı ile tapu kütüğü üzerinde alınmış tedbirler kaldırılabilir:

  1. Akıl sağlığı, akıl zayıflığı, israf, ayyaşlık, kötü hayat sürme, kötü irade, ihtiyarlık, sakatlık ve tecrübesizlik sebebiyle vasi tayininde, ilgili mahkemenin kararı,
  2. Yaş küçüklüğünde; 18 yaşını doldurması veya evlenme halinde nüfus kaydı, mahkeme kararı ile reşit olma hallerinde ise, buna ilişkin mahkeme kararı,
  3. Bir sene veya daha fazla hürriyeti bağlayıcı bir ceza ile mahkumiyette, mahkumiyetin sona erdiğine dair savcılık yazısı.

Hâkimin İznini Gerektiren İşlemleri:

Vasi, vesayeti altındaki kişinin taşınmazları üzerinde devir, aynı bir hakkın tesisi ile terkini işlemlerinde sulh hukuk mahkemesinin iznini almalıdır. İzne dair mahkeme kararının işlemden önce tapu sicil müdürlüğüne ibrazı gerekir.

Ayrıca, vesayet altındaki kişinin taşınmazının satışı ancak açık artırma ile sulh hukuk mahkemesince yapılmış ise, buna ilişkin mahkeme kararının ibrazı halinde, işlem için resmi senet tanzim edilmeden, alıcı adına tescil yapılmaktadır.