Hizmetler

ÖLÜM VE BAĞIŞ HALİNDE GAYRİMENKULLERİN DURUMU

ÖLÜM VE BAĞIŞ HALİNDE GAYRİMENKULLERİN DURUMU

Miras vergisi, Türk vergi sisteminden yer alan dolaysız vergilerden biridir. Eğer mükellef kendi vergisini ödüyorsa ve bu vergi yükü başkalarına devredilmiyorsa bu vergi dolaysız vergi olarak ifade edilir. Bahsi geçen vergi, bedelsiz ve karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından kaynaklanan bir tür servet vergisi olarak da tanımlanabilir. Birey miras, vasiyet vb. gibi sebeplerle bir servete sahip olduğunda ‘’veraset ve intikal vergisi’’, bağış ve başka yollardan servet sahibi oluyorsa ‘’intikal vergisi’’ ödemekle yükümlü olacaktır.

Ölüm sonrasında miras kalması durumunda miras bırakanın sağlığında yerine getirmesi gereken tüm vergisel gereklilikleler mirası reddetmemiş mirasçılara geçmektedir. Bu gereklilikler, mükellefiyete ilişkin asli vergi ödemeleri olabileceği gibi usul gereklilikleri de örneğin; beyanname vermek, defter tutmak gibi durumları ihtiva etmektedir.

Mirası reddetmemiş mirasçılar ölenin vergi borçlarından kendilerine düşen miras hisseleri oranında sorumludurlar. Murise ait vergisel yükümlülüklerin hangi mirasçı tarafından yerine getirileceği konusunda bir düzenleme yoktur. Önemli olan vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesidir. Eksik kalan vergisel yükümlülüklerde idare, mirasçıların her birine ayrı ayrı ve miras payları oranında müracaat etmek durumundadır. Yani mirasçılar, vergi borçlarından miras hisseleri oranında fakat bütün mal varlıkları ile sorumlu olurlar. Mirasçılar, miras bırakanın vergi cezalarından kaynaklanan borçlarından sorumlu değildir.

Miras hukuku gereğince menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde miras vergisinin ödenmesi zorunludur.

Verginin mükellefleri veraset yoluyla ya da ivazsız bir suretle mal intikal eden gerçek ve tüzel kişiler olarak bilinmektedir. Veraset ve intikal vergisi üç yıl boyunca ödenmektedir. Bu vergi senede iki eşit taksit halinde verilmekte; taksit ödemeleri ise Mayıs ve Kasım aylarında yapılmaktadır.

Hukukçu değilseniz veya gayrimenkul işiyle uğraşmıyorsanız, ölüm ya da bağış yoluyla gelen gayrimenkul konusunda nasıl doğru hareket edeceğinizi bilmeniz de mümkün değildir. Her yanlış bilgi, her yanlış adım da vakit ve nakit kaybına yol açar.

İşte burada VEKİLTÜRK’e ihtiyaç vardır.

VEKİLTÜRK bu tür durumlarla karşılaşmanız halinde yanınızda yer alır. Miras ve miras vergisi süresini zararsız ve hatta kazançlı sonlandırmanızı sağlar. İlgili kanun maddelerine ve sürece hâkim deneyimli uzman ekiplerimiz, sizin adınıza gerekli tüm girişimleri başlatır, sonuç odaklı hareket ederek hiçbir hukuki boşluğa yer vermeksizin işlemlerinizi tamamlar.